Povijest društva

Antički vodovod Vodovađa-Cavtat-youtubeKonavle su, prema mnogim tumačenjima, naziv dobile po kanalima (lat. Canales) iz 1. stoljeća n.e. koji se vodili kroz taj predio i opskrbljivali stari Epidaurum (Cavtat) vodom s izvora u Vodovađi. Danas se još uvijek mogu vidjeti ostaci starog vodovoda uz poljski put, kao i natpisi u Vodovađi s odvodnog mjesta, te u Cavtatu na mjestu gdje je voda dovedena.
Uz taj rimski vodovod vezana je i legenda, koja kaže da su prelijepu Cavtislavu, kćer tadašnjeg epidaurskog vladara, prosili mnogi prosci, a otac ju je odlučio dati onome koji kroz najkraće vrijeme napravi jednu od četiri stvari: sagradi vanjsku utvrdu oko grada, veliki hram u gradu, sagradi vodovod ili dovede u grad brod pun svile. Najbrži je bio bogati konavoski vlastelin Vrsanin, koji je prvi doveo vodu u grad. Prilikom svečanosti otvaranja epidaurskog akvadukta, prelijepa Cavtislava trebala se prva napiti vode iz zlatne čaše, ali iz vodovoda je prije vode, pravo u skute prelijepe djevojke iskočio veliki gušter. Cavtislavu je od straha izdalo srce i ona je na mjestu preminula. Navodno je jedan od ljubomornih prosaca, želeći se osvetiti, stavio guštera u vodovod.
Nastavljajući bogatu stoljetnu tradiciju, Općina Konavle  je 1997. godine osnovala Konavosko komunalno društvo. KKD svojim korisnicima pruža različite komunalne usluge, od kojih su najbitnije opskrba pitkom vodom te odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda. Tragom toga, Konavosko komunalno društvo je posljednjih 15 godina napravilo vodoopskrbni sustav podijeljen na dva neovisna podsustava – istok i zapad.
Vodoopskrbni sustav Konavle-zapad opskrbljuje Zračnu luku Dubrovnik, naselja Cavtat, Zvekovica, Močići, Čilipi, Komaji, Popovići, Uskoplje, Gabrili, Drvenik i Mihanići, a vodu crpi sa izvorišta Duboka Ljuta .
Opskrba vodom istočnog dijela općine Konavle sa zahvatom vode na izvoru Konavoska Ljuta obuhvaća naselja Gruda, Mihatovići, Bačev Do, Gornji i donji Radovčići, Dubravka, Dunave, Karasovići, Donja Ljuta, Pridvorje, Lovorno, Pločice, Mikulići, Poljice, Đurinići i Molunat.
Zahvaljujući novom vodoopskrbnom sustavu, danas svako konavosko domaćinstvo ima priključak na pitku vodu.
Osim znatnih poboljšanja u vodoopskrbi posljednjih godina, izgrađen je i novi kanalizacijski sustav Cavtat, koji obuhvaća i  Obod i Zvekovicu. Zahvaljujući njemu, osim izravne dobrobiti za domaće stanovništvo koje više nema problema s kanalizacijskom odvodnjom i neugodnim mirisima, stvoreni su i osnovni preduvjeti za razvoj turizma, poput poboljšanja kvalitete mora.
Konavosko komunalno društvo nastavlja i dalje sa razvojnim projektima, kako bi svojim korisnicima omogućilo visoku razinu kvalitete svih komunalnih usluga koje pružaju.